Archief : April - Juni 2012

Boekenverkoop, 28 augustus
boekenverkoop

De boeken die op school werden besteld kunnen afgehaald worden op 28 augustus tegen contante betaling of bancontact.
Men kan zich de handboeken ook persoonlijk aanschaffen in om het even welke boekhandel.

• 09.00u-12.00u voor leerlingen wiens familienaam begint met A t.e.m. L
• 14.00u-17.30u voor leerlingen wiens familienaam begint met M t.e.m. Z

Boekenlijsten

SBC-plus
nieuwbouw

SBC-Plus organiseert enkele keren per jaar een aantal activiteiten voor oud-collega’s van het Sint-Bernarduscollege.

Op 8 mei 2012 trok SBC-Plus naar Brussel om de Marollenwijk te verkennen onder leiding van een gids en te proeven van de plaatselijke specialiteiten. Op dinsdag 11 september gaat het richting kust om tussen De Panne en Nieuwpoort een aantal werken van Beaufort te bekijken.

Na een toegewijde loopbaan kan ook collega Marie-Christine Dhondt genieten van een verdiende 'grote vakantie'! We danken haar voor de jarenlange onderwijsinzet en wensen haar veel geluk met haar TBS.

Proclamatie 6des
proclamatie

Op woensdag 27 juni namen de leerlingen van het zesde jaar afscheid van het college. Een avond waar niet alleen de eindresultaten geproclameerd werden. Woord, beeld, muziek en dans maakten deze avond tot een mooi sluitstuk van 6 mooie jaren . . .

Het hoofdstuk van de middelbare school is afgesloten en welke de inhoud zal zijn van het hoofdstuk dat hierop volgt bepalen de (oud)leerlingen zelf . . .

Het ga jullie goed !

Bekijk een fotoimpressie (met dank aan Pol Muylaert)

Katholiek onderwijs investeert
nieuwbouw

Met nieuwe klassencomplexen voor het Sint-Bernarduscollege en het VTI Sint-Lucas en de bouw van twee sporthallen heeft het Katholiek Secundair Onderwijs Oudenaarde grote bouwprojecten op stapel staan. De investering bedraagt liefst 25 miljoen euro.

Het Masterplan omvat vier grote bouwprojecten.

Inschrijvingen
tombola

Na de opendeurdag kan je elke dag inschrijven tijdens de kantooruren (9 uur-12 uur en 14 uur-16 uur) maar niet op woensdagnamiddag.

Bij voorkeur op de inschrijfavonden met een kennismakingmoment met de school

  • Vrijdag 22 juni 2012
  • Maandag 2 juli 2012

telkens tussen 19 uur en 21 uur, ingang via Hoogstraat 30.

Bekijk de foto's van onze opendeurdag. (Met dank aan Pol Muylaert)

Nieuwsbrief
Nieuwsbrief

De Sbc-Nieuwsbrief is een belangrijk communicatiemiddel gericht aan de ouders en bevat praktische en pedagogische informatie. Deze brief is op papier beschikbaar maar we willen hem ook graag zoveel mogelijk digitaal ter beschikking stellen. Verder is de nieuwsbrief te consulteren via smartschool en via onderstaande links:

Nieuwsbrief mei 1ste jaar
Nieuwsbrief mei 2 de jaar
Nieuwsbrief mei 3 de jaar
Nieuwsbrief mei 4 de jaar
Nieuwsbrief mei 5 de jaar
Nieuwsbrief mei 6 de jaar

Eerder verschenen nieuwsbrieven vindt u terug in het SBC - informeert via de menubalk <08 Nieuwsbrief> of via deze link

Opera-abonnement bij de munt
WO

Sbc is een van de drie scholen in Vlaanderen die een partnerschap heeft met De Munt waardoor we vier voorstellingen kunnen aanbieden tegen voordeeltarief. Een uitgelezen kans dus om eens kennis te maken, want wie al mee is geweest, weet het: onbekend is onbemind! De muziek en vooral de thematiek van vele opera’s is tijdloos en de decors die de ontwerpers van De Munt tekenen zijn adembenemend. We proberen een goede mix te maken van dansvoorstellingen, traditionele opera’s en moderne voorstellingen. Waar mogelijk halen we meer uit ons bezoek en vertrekken we bij voorbeeld wat vroeger om Brussel te bezoeken

Kangoeroewedstrijd 2012
WO

We namen met alle tweedejaars deel aan de wiskunde-kangoeroe-wedstrijd, reeks Wallabie. Vijf leerlingen van het Sint-Bernarduscollege staan in de top 100 van de beste resultaten van Oost-Vlaanderen. Zij behaalden allemaal een score tussen 103 en 115 op 120. Michiel Eeckhout, Eva De Jaeger, Zeno Dhaene, Brent Vandenabeele en Xander De Buysscher vielen in de prijzen. Proficiat!

Dagen van de smaak
WO

Op maandag 14 en dinsdag 15 mei stonden heel lekkere vegetarische gerechten op het menu. De keuze werd bepaald door het grote succes van de proevertjes. De leerlingen kozen voor een spaghetti, een groentelasagne, een groenteburger en een oriëntaalse wok. Daarnaast organiseerde de leerlingenraad een vegetarisch kookduel. Twee leerkrachten gingen de uitdaging aan om in 1000 seconden een vegetarische schotel te bereiden. Ze werden massaal aangemoedigd door de leerlingen. Mevrouw Karine Hanskens koos voor een spiesje van tofu en nectarines op een bedje van couscous. Mevrouw Lien Colpaert koos voor een pasta met pesto afgewerkt met kerstomaatjes en Parmezaanse schilfers. Het pastagerecht genoot uiteindelijk de voorkeur. Hartelijk dank aan beide leerkrachten om dit duel aan te gaan.

Afsluiter eerstejaars.
WO

Op maandag 25 juni organiseren wij voor de leerlingen van het eerste jaar een ontspannende schoolreis. De leerlingen kunnen hun hart ophalen in Walibi. Ze sluiten zo het schooljaar af in het bijzijn van hun klassenleraar of één van hun leerkrachten. Deze schoolreis is facultatief, deelname is dus niet verplicht.

Uitwisseling 5des
WO

Van 3 tot 10 mei was 5ECMTb gast voor een groep Spaanse uitwisselingsleerlingen. Vanaf de kennismaking zat de sfeer erin. Op het programma stond een bezoek aan Brussel, een fietstocht en bezoek aan Ename, een atletiekmeeting, een stadsspel in Oudenaarde en een bezoek aan Gent.

Keuzevak sportuitdieping
WO

Naar jaarlijkse gewoonte sluiten we het ‘sportjaar’ van het keuzevak ‘sportuitdieping’ in het zesde jaar af met een sprinttriatlon. Die omvat 500m zwemmen in banen in het stedelijk zwembad gevolgd door 17 km fietsen langsheen de Schelde (tot de brug van Zingem en terug) om ten slotte te eindigen met een 4 km-loop op de atletiekpiste.

Keuzevak Italiaans
WO

De bladzijde met de titel ‘tweejarige cursus Italiaans’ wordt bijna omgedraaid. Tijdens de lessen van dit keuzevak werd een uitgebreid taalbuffet aan de leerlingen voorgeschoteld met een heuse portie woordenschat, grammatica, oefeningen, teksten en cultuur. We hopen alleen maar dat dit aanbod ten volle gesmaakt werd en dat onze leerlingen levenslang kunnen nagenieten van hun opgedane kennis, bij voorkeur natuurlijk in ‘la bella Italia’ zelf.

“De Leutige Noene” ontvangt award!
Noene

De leerlingen van de mini-onderneming "De Leutige Noene" (keuzevak) werden genomineerd voor de finale van de Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) en dit in vier categorieën: meest innovatieve, best businessplan, meest eco-efficiënte en meest ondernemende. Op woensdagavond 16 mei, tijdens de slothapening van de Vlajo jaarwerking, werden zij uiteindelijk in deze laatste categorie winnaar en ontvingen daarvoor de Meest Ondernemende Mini*Ster*Award van de Economische Raad (Provincie Oost-Vlaanderen). Proficiat aan onze leerlingen Guillaume Dopchie, Maxime Durez, Maxime Vandenabeele, Laura Deriemaeker, Stijn Vanhaverbeke, Aaron Bovijn, Floris Van Poecke, Louis Van de Weghe en begeleidende leerkracht Eline Boterdaele!

Wiskunde Olympiade
WO

Jeroen Van Hautte (4GL) bemachtigde op de Vlaamse Wiskunde Olympiade voor leerlingen van de tweede graad, in Gent, de derde plaats. Proficiat!

2 jaar Techniek

Techniek bepaalt niet alleen onze levenswijze en ons comfort, het stelt ons ook voor enkele ernstige mondiale uitdagingen m.b.t milieu en energie . Dat jongeren dagelijks ongebreideld gebruik maken van techniek is duidelijk. Maar zijn ze ook bereid om mee te denken en te bouwen aan de technische evolutie?

Het vak Techniek brengt de leerlingen van de eerste graad, gedurende 2 lesuren per week in contact met een breed scala aan technologiedomeinen in de hoop hen te boeien voor een van de vele aspecten van de wetenschappen en techniek. Twee jaar lang wordt gewerkt rond 12 projecten waarbij begrijpen, realiseren en duiden centraal staan.

Een overzicht van 2 jaar Techniek in SBC

Comedy and Tapas
tombola

Op vrijdag 11 mei organiseert het keuzevak Event Management ‘Comedy and Tapas’. U kan een avond genieten van youssef El Mousaoui, bekend van ‘Comedy Casino’ en Bert Kruismans, onder meer bekend van zijn winst in ‘De Slimste Mens’ en zijn vele zaalshows. Naast deze optredens kan u genieten van heerlijke tapas. U heeft de keuze tussen de landen Italië, Spanje en Mexico. De avond gaat door op school en de deuren openen om 19.15 uur. Kaarten kosten 20 euro. U kan reserveren tot en met 2 mei. Meer info is te verkrijgen op het nummer 0475619457 (na 17 u.) of via camille.cooman@hotmail.com

Sexy, brains & cult!

Een verliefd koppeltje woont een huwelijksfeest bij van hun vrienden, na de trouwpartij dromen ook zij van een mooie toekomst en maken ze volop plannen. Het verliefde paar besluit dan maar een leuke reis te maken en een oude vriend en tevens professor op te zoeken in de stad. Op weg naar hun bestemming krijgen ze af te rekenen met pech: een klapband tijdens een kille regenachtige novembernacht is geen pretje. Ze besluiten een huis te zoeken waar ze een garage kunnen bellen. Een groot herenhuis lijkt uitkomst te bieden. Maar het huis blijkt een… school te zijn, bevolkt door een vreemde verzameling mensen, bedienden, medewerkers en… een niet nader te omschrijven persoon, afkomstig van… Eén van zijn hobby’s blijkt creëren en experimenteren, iets wat hij het stel ook graag laat zien. Het verbijsterde koppel krijgt elk een kamer, dit gebouw bestaat uit heel veel kamers, en ze worden los van elkaar door de “vreemde man” verleid. Allerhande intriges doorkruisen deze SBC-musical, thema’s als horror, moord en liefde lopen als een rode draad doorheen deze voorstelling. Wie een avond vol suspense, humor, sarcasme, ironie… wil beleven, nodigen we graag uit op vrijdag 25 en/of zaterdag 26 mei uit naar het Sint- Bernarduscollege voor de musical SEXY, BRAINS & CULT!, telkens om 20 uur.

Nieuwsbrief
Techniek

De Sbc-Nieuwsbrief is een belangrijk communicatiemiddel gericht aan de ouders en bevat praktische en pedagogische informatie. Deze brief is op papier beschikbaar maar we willen hem ook graag zoveel mogelijk digitaal ter beschikking stellen. Verder is de nieuwsbrief te consulteren via smartschool en via onderstaande links:

Nieuwsbrief april 1ste jaar
Nieuwsbrief april 2 de jaar
Nieuwsbrief april 3 de jaar
Nieuwsbrief april 4 de jaar
Nieuwsbrief april 5 de jaar
Nieuwsbrief april 6 de jaar

Eerder verschenen nieuwsbrieven vindt u terug in het SBC - informeert via de menubalk <08 Nieuwsbrief> of via deze link

Leerlingenrock

Ook dit jaar heeft de leerlingenraad voor een nieuwe editie van LLRock gezorgd, meer bepaald op vrijdag 4 mei. Onthouden die dag, want om 12.10 uur ontploft LLRock! De kleine speelplaats zal onveilig gemaakt worden door The Waste of Space, Domien en Tracy, I Say No, The Hill en The Suspenders. Dus kom massaal kijken en vooral luisteren. Muzikaal vertier gedurende een extra lange middagpauze (tot 14 uur), wat wil een mens nog meer. Meer info vind je ook in de KNT van woensdag 2 mei, die toepasselijk ook het thema ‘Muziek’ behandelt. En nog iets, vergeet je oordoppen niet!

Bekijk de foto's

Lees meer over de opbrenst 24u lesmarathon-goede doelactie-Damiaanactie

Opendeurdag

opendeurdag

Wij zetten de deuren van het college open op ZONDAG 6 MEI TUSSEN 14.00U EN 18.00U en nodigen iedereen uit om een kijkje te komen nemen. Wij staan klaar met een gedreven directieteam, gemotiveerde leerkrachten en leerlingenbegeleiders en een ploeg ondersteunend personeel.

Voor leerlingen van het zesde leerjaar is het een belangrijke kennismaking met de nieuwe school. Voor nieuwe leerlingen en hun ouders voorzien we de hele namiddag rondleidingen doorheen de school. In elk vaklokaal geven onze leerlingen uitleg en demonstraties. Wij trachten een beeld te geven van wat er in het afgelopen schooljaar op school allemaal te beleven viel.

Via deze link kan je fotografisch nagenieten van de opendeurdag 2011 (met dank aan Pol Muylaert).
Voorrang broers en zussen
Voorrang

Het Decreet Gelijke Onderwijskansen voorziet dat broers en zussen van al ingeschreven leerlingen voorrang hebben op alle andere nieuwe leerlingen die willen inschrijven in een school voor het daaropvolgende schooljaar.

Om de inschrijvingen van broers en zussen tijdens de voorrangsperiode vlot te laten verlopen, voorziet het Sint-Bernarduscollege een gezamenlijk inschrijvingsmoment op vrijdag 4 mei 2012 van 19 tot 21 uur. Indien je van die voorrang wenst gebruik te maken, mag je dit moment als een prioriteit bestempelen. Indien dit niet haalbaar is, kunnen broers/zussen tijdens deze voorrangsperiode zoals in de andere scholen enkel worden ingeschreven op werkdagen, tijdens de kantooruren (9-12 uur en 14-16 uur) en niet op woensdagnamiddag. In het Sint-Bernarduscollege voorzien wij GEEN inschrijvingsstop. De inschrijving wordt pas definitief op het ogenblik dat jouw zoon/dochter geslaagd is voor het leerjaar en de basisoptie of studierichting waarvoor de inschrijving gevraagd wordt.

Dagen van de smaak

Leerlingen bepalen mee het menu... Op donderdag 3 en vrijdag 4 mei prikkelen we de smaakpapillen van de leerlingen met gratis hapjes. Die dagen biedt de keuken in samenspraak met de directie, leerkrachten en leerlingenraad heerlijke en verrijkende proevertjes aan. De twee populairste zetten we op het menu van de Dagen van de smaak die plaatsvinden op maandag 14 en dinsdag 15 mei.

Dag van de verandering

Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de leerlingenraad van de tweede graad de Dag van de verandering. Die vond dit jaar plaats op donderdag 16 februari en stond volledig in het teken van Sukhlal Pargi, het zevenjarige Plan Kindje dat de leerlingenraad onder zijn hoede heeft. Die dag kon er op de speelplaats voor 1 euro pannenkoeken en chocomelk gekocht worden. Na verrekening van de gemaakte kosten bedraagt de winst zowat 250 euro, bedrag dat volledig naar Sukhlal gaat. De leerlingenraad van de tweede graad bedankt iedereen die daar zijn/haar steentje aan bijdroeg.

Atletiek

Naar jaarlijkse gewoonte organiseren we in de maand mei als apotheose van de lessen atletiek een heuse atletiekmeeting voor alle leerlingen van onze school.

Van het ene Rijk naar het andere
planckendael

'De waarheid over bloemetjes en bijtjes', 'Techno voor groentjes' ,'Oe-hoe' of 'Een wereldreis voor liefhebbers'… alles wat we al lang wilden weten over het dierenrijk vernamen de eerstejaars in het zonovergoten Dierenpark van Planckendael. Enkele andere klassen waren te gast in de Plantentuin van Meise waar de geheimen van de 18.000 soorten planten werden onthuld… en wat we nog niet wisten over het Rijk van de Farao's werd ons boeiend geïllustreerd in het Egyptisch museum in Brussel…

Topdag 2012

Naar jaarlijkse traditie nodigen wij leerlingen uit om op vrijwillige basis deel te nemen aan de TOP-dag van Jokri ( jonge christenen) op vrijdag 18 mei. Deze dag wordt dit jaar uitzonderlijk georganiseerd door alle jeugddiensten van de verschillende bisdommen. Oostende, het paradijs aan de Belgische kust met zon, zee en strand zal overspoeld worden door heel veel jongeren tussen 12 en 18 jaar en hun begeleiders. Enkele leerkrachten uit de eerste graad zullen deze dag met jullie meetrekken.

VRT en Brussel

Op vrijdag 4 mei en 11 mei wordt een studiereis gepland naar Brussel. Aansluitend bij het leerplan Nederlands hebben we een bezoek gereserveerd aan de VRT. Onder begeleiding van gidsen kunnen we een blik werpen achter de schermen van radio en televisie. Manneke Pis, Rue des Bouchers, de Grote Markt, het Koninklijk Paleis, het Warandepark, de Koninginnegalerijen, de stripmuren van Kuifje, Rik Ringers … we krijgen ze allemaal te zien tijdens een fikse wandeling doorheen onze bruisende hoofdstad.

Studiereis Xanten
xanten

In mei zetten we met al onze eerste Latijnses een fikse stap terug in de tijd. Doel van de reis is een bezoek aan de Duitse stad Xanten, door de Romeinen beter gekend als ‘Colonia Ulpia Trajana’. Meer dan vierhonderd jaar lang behoorde een uitgestrekt deel van het huidige Duitsland, meer bepaald het gebied ten westen van de Rijn, tot het Romeinse Rijk.

Tongeren en valkenburg
valkenburg

In het kader van antieke cultuur in de les Latijn trekken de leerlingen van het 2de latijn naar Tongeren en Valkenburg. In Tongeren, de stad van Ambiorix, de koning van de Eburonen, bezoeken we het geheel vernieuwde Gallo-Romeins Museum. Daar maken we op een boeiende manier kennis met de vaste collectie van het museum. Na de picknick in het Triclinium van het museum steken we door naar Nederland, waar we in Valkenburg de catacomben bezoeken. De mooiste delen van veertien belangrijke Romeinse catacomben werden daar tot in de kleinste details nagebootst. Onder deskundige begeleiding en met een kaarsje in de hand snuiven we er de typische sfeer op.

Rookpreventie

Goede voorlichting voor jongeren is belangrijk. Dokter Marc Meysman, erkend longarts en tabacoloog aan het UZ VUB, zal op maandagnamiddag 14 mei voor alle 2de jaars een voordracht geven over de gevaren en gevolgen van roken. Dit kadert in de lessen natuurwetenschappen. We hopen dat onze rookpreventielessen een gunstige invloed hebben. Het is erg belangrijk dat, vooral onder de jongeren, naar een vermindering van rokers wordt gestreefd. We willen jongeren daarom bewust maken van de gevaren van roken.

Brouwerijbezoek
cnudde

Het leerplan chemie beveelt aan om te werken met ‘stoechiometrische reactievergelijkingen uit andere schaalniveaus’. Als voorbeeld geven ze hierbij de omzetting van sachariden tot alcohol. Voorts hebben we oog voor de technische realisaties uit de industrie en brengen we die in verband met de bestudeerde chemische concepten.

In het kader van bovenstaande doelstellingen brengen de wetenschappelijke richtingen dan ook een bezoek aan de Brouwerij Cnudde in Eine. Als aflsuiter is een kleine degustatie voorzien.Dit bedrijfsbezoek vindt plaats op donderdag 10 mei, op maandag 14 mei en op dinsdag 15 mei in de namiddag.

Lentewiebels
Lentewiebels “Lentewiebels” is een project voor mensen met een handicap. Aan de hand van een video worden de leerlingen voorbereid tijdens de lessen godsdienst. Op de dag zelf wordt een spelhappening op het domein De Ghellinck georganiseerd, voorbereid door de leerlingen van het vijfde jaar (vrije ruimte – bewegingsagogiek).

RTC VTI St-Lucas

In het vijfde jaar kunnen leerlingen kiezen voor mechatronica als keuzevak. In dit keuzevak worden de leerlingen de beginselen van de automatisatie bijgebracht. Automatisatie neemt immers een cruciale plaats in bij de meeste productieprocessen in onze maatschappij. Denken we bijvoorbeeld aan het bouwen van een wagen of het assembleren van een gsm-toestel. Daarom willen we graag onze leerlingen met een sterke component wiskunde in hun lessenpakket een voorproefje geven. De leerlingen zullen gedurende twee lesuren aan den lijve ondervinden wat het keuzevak inhoudt. We hopen dat het bezoek aan het RTC (regionaal technisch centrum) van het VTI Sint-Lucas een leerrijke ervaring mag zijn.

Voordracht sociale zekerheid

De leerlingen van de economische richtingen krijgen in het kader van het hoofdstuk sociale zekerheid al enkele jaren de kans iemand met een belangrijke praktijkervaring aan het woord te horen. Dit jaar komt een afgevaardigde van de Christelijke Mutualiteit naar de school om de theoretische kennis van de leerlingen aan te vullen met een boeiend verhaal uit de dagelijkse realiteit. De voordracht vindt op woensdag 23 mei tijdens het derde en vierde lesuur in de filmzaal plaats door de CM.

Practicum organische chemie

In het kader van de lessen organische chemie zullen de leerlingen uit de wetenschapsrichtingen op vrijdag 11 mei een groot practicum uitvoeren gedurende drie lesuren. Tijdens dit practicum onderzoeken ze de fysische en chemische eigenschappen van allerlei organische stoffen, zoals de aggregatietoestand, de geleidbaarheid, de brandbaarheid en de reactiviteit. Door mengsels te maken kunnen ze waarnemen of de verschillende stoffen al dan niet oplosbaar zijn. Ook bereiden de leerlingen de ‘welriekende’ esterverbinding ethylbutanoaat en voeren ze de spectaculaire synthese van nylon uit.

Slothappening Unimath 2011-2012

De leerlingen van de derde graad met keuzevak wiskunde verplaatsen zich op woensdagnamiddag 9 mei naar Gent. Op Campus Sterre van de UGent wordt dan de slothappening van UniMath (“University Mathematics”) editie 2011-2012 georganiseerd. Klassen uit de deelnemende scholen treden op deze slothappening met elkaar in competitie. Er zijn projectspecifieke en projectoverschrijdende opdrachten. Bij alle opdrachten worden punten verzameld. Wie aan het eind van de dag het grootste puntenaantal heeft, sleept mooie prijzen in de wacht en krijgt een plaats in de eregalerij. We proberen even goed te presteren als onze voorgangers uit 2009 die toen voor het Sint-Bernarduscollege op het hoogste schavotje eindigden! Na de prijsuitreiking is iedereen uitgenodigd op een receptie.

Excursie aardrijkskunde

Op dinsdag 8 en donderdag 10 mei vindt de excursie aardrijkskunde plaats, die de leerlingen een concreter beeld wil geven van het reliëf, de geologie en het landschap van de Vlaamse Ardennen. Het zwaartepunt van de excursie ligt rond het dorpje Louise-Marie. De laatstejaars werden in groepen opgedeeld, elke groep gaat een halve dag op uitstap. Verzamelen aan hek van de Meinaert.