Schoolcross 2009

Schoolcross

SkiŽn in Baraque Fraiture (Januari 2010)!

Nog vůůr de haan zijn eerste kraai gaf werden we door de irritante buzzer van de wekkerradio om 5u gedwongen om op te staan. Met enige wilskracht wisten we ons toch uit bed te hijsen, te meer omdat het geen alledaagse schoolse donderdag zou worden. De leerlingen uit het keuzevak Ďsportuitdiepingí werd de kans geboden om in eigen land de latten aan te binden en hun eerste pasjes te zetten in het skiŽn. Nog ietwat verdwaasd door het ontiegelijk vroege ochtenduur namen we met zín allen stipt op tijd de trein richting Baraque Fraiture, het hoogst gelegen punt en de uitgelezen plaats in Belgenland om ski-ervaring op te doen.

In het betoverende decor met de dik besneeuwde dennentoppen wachtten we vol ongeduld op, voor velen, een eerste kennismaking met het 1000m lange sneeuwtapijt als oefenterrein. We popelden om zo snel mogelijk van start te kunnen gaan maar de slow-motion-lifestyle van het Waalse ski-verhuurcentra stelde ons geduld danig op de proef.

Omstreeks 10u bonden we de latten aan voor onze veelbelovende dag vol skiplzier. De gevorderde skiŽrs kregen een vrijgeleide om een demonstratie te geven van hun skivaardigheden.

De absolute beginners werden onder deskundige leiding uitgelegd hoe verantwoord te stoppen en technish juist een bocht te nemen. Aanvankelijk uiterst onhandig en onwennig worstelden velen met latten en stokken en gleden zo hun eerste helling naar beneden al of niet onzacht kennis makend met Waalse bodem. Remco en JoŽl stalen onmiddellijk de show met hun opzienbaarlijke pelsen konijnen-mutsen, onze skiŽnde meisjes volgden sierlijk en mooi in het spoor van opa-Van Meenen terwijl de kamikazepiloten Jorgy en Steve aan zelfoverschatting deden door zich met ware doodsverachting het dal in te storten niet wetende dat hun eigen skiís hen wat verderop ongewild zou tackelen. Het nemen van een eerste skilift was voor de meesten al even hilarisch toen ze na de bruuske start 5m verderop tegen de grond werden gesmakt tot groot jolijt natuurlijk van de omstaanders.

Maar het moet gezegd worden, wat aanvankelijk op stuntelig glijden leek werd na verloop van tijd gecontroleerd skiŽn. Ondanks de slechte staat van de piste wisten onze leerlingen de molshopen en talrijke steenformaties kundig te ontwijken. Meer dan we durfden te hopen trokken onze leerlingen aardig hun plan in hun eerste ski-ervaring. De gedrevenheid van de leerlingen om piste na piste af te dalen met de ene keer al meer met succes dan de andere was groot, zo groot echter dat het middagmaal bijna prompt werd overgeslagen. Een snelle hap aan de rand van de piste was voldoende om terug wat krachten op te doen en om de volgende afdaling aan te vatten.

Moegestreden maar voldaan leverden we ons skimateriaal in om 15u en maakten we ons klaar om de nog lange terugreis aan te vatten. Blijkbaar toch nog niet helemaal uitgeblust verklaarden enkele van onze stoere jongens nog Ďludiekí, nou ja, de oorlog aan enkele Waalse jongeren in een waar sneeuwballengevecht op het perron van Vielsalm. Na enkele overstapjes in Luik en Brussel werd duidelijk dat het skiŽn zijn tol begon te eisen. Terwijl velen van ons al versuft wegdroomden op de trein werden we finaal nog opgeschrikt door een treinongeval. Na veel wachten en gepalaver over het al dan niet overgaan tot evacuatie van de trein werden we na 2u Ďgijzelingí dan toch veilig en wel op onze eindbestemming gebracht. Omstreeks 22u30 kon iedereen met een tevreden, hongerig gevoel huiswaarts keren en met enige heimwee terugdenken aan de succesvolle skidag.

Bekijk enkele foto's
Schoolcross
Schoolcross

Sbc-sport

SVS Vlaams Indoor-Atletiek Kampioenschap woensdag 28/01/09
SVS Vlaams indoor atletiek kampioenschap

Op woensdag 28/01 mochten onze 1e en 2e jaars aantreden in de Topsporthal van Gent om uit te maken wie de beste van zijn leeftijdscategorie in Vlaanderen zou zijn tijdens het indoor-atletiek Kampioenschap voor scholen. Ons motto “Altius, Citius, Fortius”; voor minder gingen we niet. Onder het toeziend oog van Hanna Mariën en Pieter Desmet, toch 2 van onze atletiektenoren van dit moment na het wegvallen van Kim Gevaert en Tia Hellebaut, stonden onze pupillen te popelen om het beste van zichzelf te geven op de atletiekbaan. 
Julie Cruypeninck en Soetkin De Vos mochten meteen de spits afbijten in hun 60m spurt. Julie kwam over de streep in 9”14, de 10-de tijd van 50 deelnemers, op een haar na een finaleplaats. Soetkin wist zich evenwel verrassend te plaatsen voor de finale met een scherpe 8”94 waarin ze uiteindelijk in het eindklassement op een 5e plaats strandde. Soetkin trad even later aan in de 200m waar ze op 1 honderdste het brons miste in een sublieme tijd van 30”22.
Cedric Vaernewyck werd in de reeksen van de 60m spurt knap 3de in een tijd van 9”22; kort daarna wist hij zijn mooie prestatie nogmaals over te doen in de 200m waarin hij ook een 3de plaasts kon verzilveren in de reeksen met een tijd van 30”34. We voelden dat medaillewinst tot onze kansen behoorden met al dat jonge atletiekgeweld uit het SBC.
Het was geen ijdele hoop zo bleek; Simon De Lange hijste zich in zijn 200m in een tijd van 27”35 op het één na hoogste schavotje en werd een zilveren medaille overhandigd In de 800m dienden Hanne Reynaert, Febe Laurier en Margot Van Durme zich aan voor de strijd. Hanne won haar reeks verbluffend na een taktische race in 2’42”. Febe liep haar hele 800m met een lichte verrekking, maar hield bewonderenswaardig vol tot het einde en werd 4de in haar reeks in 2’48”. Margot twijfelde of ze an de start zou verschijnen; was het een opkomend griepje of een accute voedselvergiftiging? Snel een paardemiddel (lees geen doping!) voor de atlete en toch maar de baan op, ietwat bleekjes! Maar toch, Margot wist alle duivels in haar te ontbinden en verraste vriend en vijand met een schitterende 3de plaats en veroverde daarmee brons! Anton Descamps liep een ijzersterke 800m-race. Hij overschreed de eindmeet tijdens de reeksen als 2de in 2’27”04 en verbeterde hiermee zijn persoonlijk record. Proficiat!
In de kampnummers behaalde Febe Laurier met het kogelstoten 8m65 waarmee ze toch in het bovenste deel van de eindrangschikking eindigde, niet zo ver verwijderd van een podiumplaats trouwens.
Julie Cruypeninck opende de weg naar de medailles met enkele magistrale sprongen. Ze deed het voortreffelijk en behaalde in het hoogspringen een bronzen medaille met een vlotte sprong over 1m15. Onze halfzieke Margot deed er nog een schepje bovenop en sprong de tegenstand op een hoopje met een opmerkelijke 1m30, een 1ste plaats en goud voor het SBC! Gejuich alom op alle banken!
Anton wist in het kogelstoten echter niet te verrassen. Hij bleef met zijn 8m71 ruim 1 meter onder zijn persoonlijk record en droop ietwat ontgoocheld af. Maar niet getreurd want even later stond ons nog een heuglijk moment te wachten. Toen bijna alle deelnemers de Topsporthal al hadden verlaten op het eind van de competitie bracht
Simon De Lange vuur in de nu kille atletiek-arena. In het hoogspringen beloofde het een nek-aan-nekrace te worden; stalen zenuwen en opperste concentratie werden danig op de proef gesteld… en jawel. Na de eerst wat aarzelende sprongen over de aanvangshoogtes sprong Simon finaal verbluffend over een hoogte van 1m55 en behaalde een bronzen medaille. Eind goed al goed. We konden met onze delegatie SBC-leerlingen met opgeheven hoofd de Atletiek-Arena verlaten en tevreden huiswaarts rijden na een sportief bewogen atletieknamiddag met 1 gouden, 1 zilveren en 3 bronzen medailles! Om U tegen te zeggen. Volgende week zijn we terug op de afspraak met onze leerlingen van het 3e-4e-5e en 6e jaar. Nogmaals hartelijk dank aan de ouders van Julie, Margot, Simon en Hanne die bereid waren om het vervoer te verzorgen naar Gent en voor hun betrokkenheid bij de Schoolsport. Ook een dikke proficiat aan alle deelnemers van SBC.
Dank voor de hartelijke sportieve sfeer van onze leerlingen ter plaatse!

Uw verslaggever, Johan Martien (sportleerkracht 2de-3de graad)

Fotoverslag . . .

SVS Provinciaal Kampioenschap te Oordegem woe 21/05

Beste sportfanaten, zet u schrap en neen, het is geen grap, we wisten zonet met het summum van de SBC-atleten 6 medailles te veroveren op het Vlaams Kampioenschap atletiek te Oordegem (Stichting Vlaamse Schoolsport).
Het begon nochthans met een sisser; Mr. Martien vroeg aan de schoolpoort om 12u15 aan Karen Biesemans heel beleefd net vóór vertrek uit Oudenaarde om ook voor hem een broodje te halen, 'een Martino' weliswaar !!! Karen dacht dat het om een flauwe grap ging met als gevolg dat ik 'nougatbollen' had en letterlijk op mijn honger bleef zitten. Foei!
Maar het duurde niet lang voor ik het schurend geluid in mijn maag naar de achtergrond kon verwijzen want mijn atleten zetten de ene glansprestatie achter de andere neer. Niettegenstaande het een stralende woensdagnamiddag was, regende het medailles in ons kamp !!!
In de reeksen van de 100m spurt wisten Muriel Ghys, Ine Laridon en Elisa Vermeulen zich al te verzekeren met een plaats in de finale. In die finale die later op de dag wer gehouden schitterden de drie atletes en strandden uiteindelijk allemaal op 3 hondersten van elkaar. Elisa met 13"51 werd knap 5de, Ine werd met 13"50 4de en Muriel ging met de bronzen medaille lopen in een tijd van 13"48. Ik stond paf van al dat spurtersgeweld!
Wat later werd het helemaal genieten toen Sofie Verstichelen bij de miniemen meisjes op de 1500m vriend en vijand wist te verslaan in een tijd van 5'29"70 en de gouden medaille wegkaapte voor SBC !
Bij de 1500m meisjes scholieren mocht Karen Biesemans (ja die van die 'Martino') haar foutje rechtzetten; er was voordien wat twijfel of zij ging deelnemen aan dit nummer vermits ze later nog het aflossingsnummer op de 4*100m diende te lopen en dat zij reeds te kampen had met een lichte kuitblessure. Ze bedankte het vertrouwen van haar teamgenotes (van de 4*100m) met een bronzen medaille op de 1500m!
Ine laridon schitterde na haar 100m finale nogmaals en dit keer in het verspringen. Ze overtrof haar stoutste verwachtingen met een sprong van 4m80 en werd daarmee knap 2de en veroverde een zilveren medaille!
Wat later diende Jonas Apers tussen alle vrouwelijke triomf door zijn mannetje te staan in de 3000m. Met een leeuwenhart liep hij zich naar een welverdiende 3de plaats, goed voor brons in een tijd van 9'29"36!
En of dat nog niet genoeg was deden onze meisjes scholieren van de aflossingsploeg er nog een schepje bovenop; de kers op de atletiek-taart zeg maar met een gouden medaille in de 4*100m aflossing. De start van Elisa was flitsend, de stokwissels bij Ine en Karen verliepen vlekkeloos, de eindspurt van Muriel was magistraal. Kortom een collectieve prestatie om U tegen te zeggen.
Tergelijkertijd werden trots en ontzag meester van mij. Ik bedankte het voltallige SBC-atletiekteam prompt met een verkwikkend ijsje; ze hadden het dubbel en dik verdiend.
Sofie, Ine, Elisa, Jonas, Muriel, en last but not least Karen (van de 'Martino'), bedankt voor deze prachtprestaties; het was deze namiddag puur genieten van Atletiek met een grote 'A'
Uw uitgehongerde maar overgelukkige verslaggever van dienst,
Johan Martien (Leerkracht L.O)

Bekijk enkele foto's

SVS Provinciaal Kampioenschap te Oordegem woe 30/04

Alweer victorie voor onze SBC-atleten !!! Na onze befaamde atletiek-meeting op school mochten de toppers zich nogmaals meten met maar liefst 400 deelnemers uit 30 verschillende scholen op het Provinciaal kampioenschap te Oordegem dat plaatsvond op woensdag 30/04 (net vóór het verlengde weekend).
Dat we met SBC hoog staan aangeschreven in de Vlaamse Schoolsport hoeft geen twijfel meer; we keerden, ja alweer in de late uurtjes(19u30 !) maar met een pak medailles (7) terug van een meer dan geslaagde atletieknamiddag, weliswaar af en toe in hondenweer (strakke wind, gedonder en bliksem, bibber-temperatuur !)
Bij onze allerjongsten haalde Sofie Verstichelen goud op de 1500m met 5'29"47
Ine Laridon haalde zilver in het verspringen met 4m38
Muriel Ghys haalde zilver in de finale van 100m spurt met 13"40
Elise Vermeulen haalde brons in de finale van de 100m spurt met 13"44
Karen Biesemans haalde brons in de 1500m met 5'40"39
De meisjes scholierenploeg (Ine-Elisa-Muriel-Karen) haalde goud in de 4*100m in een tijd van 54"30
Jonas Apers haalde zilver op de 3000m met 9'49"62
Namen deel voor SBC aan dit Kampioenschap: Sofie verstichelen, Eline Carton, Simon De Lange, Sergei Skiridov, Delphine Vermeulen, Delphine Vandenabeele, Melanie Maroy, Severine Tijtgat, Ine Laridon, Karen Biesemans, Elisa Vermeulen, Muriel Ghys, Jonas Apers, Sebastian Herreman, Ben Ghyselinck !
Bedankt allemaal voor jullie prachtige prestaties en voor jullie inzet om de naam en faam van de sport in het SBC hoog in het vaandel te dragen!
Een aantal van hen zijn hiermee geselecteerd om op woe 14 mei deel te nemen aan het Landelijk Kampioenschap atletiek!
Nogmaals proficiat !
een tevreden coach,
Johan Martien

Indoor-atletiekmeeting te Gent 20/2

Eén week na onze youngsters van het 1e-2e j mochten ook de leerlingen van de 2de en 3de graad aantreden in de arena, de indrukwekkende topsporthal van het indoor atletiek te Gent.
Het werd een sportnamiddag met vele hoogtepunten en ijzersterke prestaties; helaas grepen we 4 maal net naast een bronzen medaille (en met "net" bedoel ik dan " 1 honderste" ).
Muriel Ghys en Elisa Vermeulen behaalden een 2e en 3e plaats in de reeksen met een scherpe tijd en mochten daarmee aantreden in de finale. Daarin werd Muriel 4e op 1 honderste van brons met een tijd van 8"41, Elisa werd knap 7e in de finale met 8"57.
Een andere finaliste was Ine Laridon; nadat zij in de reeksen van de 200m een tijd had neergezet van 28"49 mocht zij dit later op de namiddag (of moet ik zeggen avond) nog eens overdoen in de finale met een schitterende tijd van 27"99; mooi 4e, jammergenoeg net naast het podium.
Ook Jonas Apers moest de duimen leggen met een 4de plaats tegen een bikkelharde concurrentie op de 1500m; Zeer verdienstelijk en gelopen met een leeuwenhart !!
Christelle Mbida had dan eigenlijk wel een medaille moeten ontvangen na haar prestaties in het kogelstoten; Bij de meisjes van het 5de jaar was zij 1ste, maar aangezien de organisatie 5e en 6de jaars samen nam in de eindrangschikking werd ook zij 4de !! (met een kogel van 5 kg zo maar eventjes 8m56 stoten, u moet het zelf maar eens proberen)
Julie Steurbaut en Delphine Vermeulen liepen de 60m met een 5e (9"49) en 2e plaats (8"40) in de reeksen (voor Delphine op een haar na een finaleplaats). Julie werd ook 5e op de 200m, Delphine Vermeulen haalde 28"67, Melanie Maroy 31"88 en Lisa Weyts 30"31 op de 200m.
Quinten Martens liep zeer overtuigend in de 60m (7"78) en de 200m (25"65); Klasse !
Karen Biesemans (31"11), Muriel Ghys (28"69), Ine Laridon (28"49) en Elisa Vermeulen (29"28) liepen allen scherpe tijden op de 200m. Ine werd opgevist voor de finale waar zij vriend en vijand verraste door onder de 28" te lopen. sterk !!
Op de 800m wist Delphine Vandenabeele zich goed te handhaven in een sterk deelnemersveld. In het verspringen noteerde zij 3m77. Mooi!
Op de 1500m gingen Trui Cantaert en Lisa De Rouck hun kans; het werd puffen en zweten, toch behaalden zij een mooie tijd met respectievelijk 5'34" en 5'44.
Ben Ghyselinck liep in de reeksen van de 200m 25"89; in een verschroeiende 1500m was het op de tanden bijten tot aan de eindstreep !
In het verspringen haalde Ine Laridon 4m72; Karen biesemans 3m58 en Trui Cantaert 3m74. Een aantal 'jonge hindes' sprongen zowaar 5m ver, zonder meer indrukwekkend!

Van harte bedankt meisjes en jongens voor jullie deelname en voor de heuglijke atletiekmomenten. Het was bij momenten genieten, ja soms overdonderend door de vele topprestaties ! (Johan Martien (sportleerkracht 2e-3e graad))

Indoor-atletiekmeeting te Gent

De sportievelingen van het 1ste en het 2de jaar hebben zich afgelopen woensdagnamiddag op de indoor-atletiekmeeting te Gent in de Topsporthal kunnen meten met de betere atleten van de diverse Vlaamse scholen.

 • Ine Paeme (2 LA c) liet een mooie 9"04 optekenen (2e in de reeksen; net geen finale) op de 60m spurt en haalde in het verspringen 4m08 waarmee zij knap 9e werd op 25 deelneemsters
 • Eline Carton (1 LA c) liep een verdienstelijke 200m en scoorde goed in het verspringen met 3m63 waarmee zij op een 5de plaats eindigde op 21 deelneemsters Anton Deschamps (1 MO b) werd knap 2de in zijn reeks van de 200m met 30"10 en werd 5de op de sterk bezette 800m
 • Simon De Lange (1 LA e) greep net naast de medailles in zijn 200m met 29"40 maar maakte dit ruimschoots goed door een fantastische 3de plaats in het hoogspringen met 1m35 en dus BRONS !!!
 • Sofie Verstichelen (2 LA d) en Stefanie Peyskens (2 MO j) die reeds in de voorbije SVS-veldlopen hoge ogen scoorden met een respectievelijke 4de en 1ste plaats op het Provinciaal Kampioenschap dienden deze keer de duimen te leggen tegen atletes van een andere planeet; nochtans zetten zij beiden een knappe tijd op hun 800m met 2'45"

Nog een woord van dank aan alle deelnemers die de kleuren van het SBC verdedigden; dank aan de mama van Simon en Sofie die mee zorgden voor het vervoer; ook dank aan mijn collega's Mevr. van Cauwenberghe en Mr. Dirckx die hun leerlingen kwamen aanmoedigen in Gent. (Johan Martien)

Fotoverslag van een spannende atletiekhappening

Indoor Voetbalnamiddagen
De leerlingen van de tweede graad kunnen wekelijks deelnemen aan een naschoolse sportactiviteit: het indoor voetbaltornooi op woensdagnamiddag.
Praktisch:
 • leerlingen en leerkrachten kunnen aan deze activiteit deelnemen
 • het aantal inschrijvingen is beperkt
 • de data waarop de voetbalnamiddagen doorgaan, vind je hieronder
 • woensdagmiddag van 13 uur tot 15 uur
 • elke deelnemer blijft op school tussen bovenstaande uren
 • het schoolreglement is hier ook van toepassing en afwezigheden moeten gewettigd worden
 • deelnemers zorgen zelf voor een middagmaal en een drankje, en mogen dit op school verorberen
 • na de activiteit staan, indien gewenst, de douches ter beschikking van de deelnemers
Info:

Stuur een mailtje naar Dhr Frederic Saelens

SBC maakt opgemerkte rentree op de SVS interscholencross te Zwijnaarde!
Proficiat aan de SBC-schoolploeg volleybal

Met de SBC schoolcross (zie elders op deze website) nog in de benen trokken 17 leerlingen op 7 november naar Zwijnaarde om de naam van de school hoog te houden. Hoewel onze school eerder al eens deelnam aan dit provinciaal veldloopkampioenschap voor scholen, voelde deze wedstrijd voor iedereen erg nieuw aan. En toch: 15 van onze helden zijn er over twee weken ook bij op het Vlaams kampioenschap in Sint Niklaas. Een nieuwe traditie lijkt in aantocht.

Nieuw was het ongetwijfeld ook voor Stephanie en Sofie, onze tweedejaarsmeisjes die wel meteen de toon zetten: aangevuurd door mr. Martien eiste Stephanie na een bloedstollende eindsprint de eerste plaats op en zij mag zich nu provinciaal kampioen noemen. Sofie eindigde zeer verdienstelijk op de vierde plaats.

Nadat Sander zich wist te kwalificeren voor het Vlaams kampioenschap bij de jongens van het vierde, was het de beurt aan de meisjes van het vijfde om zich te tonen. Hoewel Trui een beetje frustrerend net naast het podium eindigde, onthouden we vooral dat zij het ploegenklassement wonnen en onze buren van het VLIO achter zich hielden.

Ook Ben (jongens vijfde), Muriel en Charlotte (meisjes zesde) zijn er over twee weken bij op het Vlaams kampioenschap. En dan hebben we het nog niet gehad over de verbluffende prestatie van onze mannen uit het zesde: een ploeg van vijf deelnemers en… jawel: alle vijf klasseerden ze zich – ondanks de zware concurrentie in deze reeks – bij de eerste tien. Alleen die ondankbare vierde plaats voor Jonas liet een lichte ontgoocheling na. Maar ook hier wonnen we zeer overtuigend het ploegenklassement.

En dus mogen we van een zeer geslaagde namiddag mogen spreken. Met dank aan mr. Martien, mevr. Van Meenen en mr. Porrez. Zij waren erbij en hopen dat we volgend jaar met hetzelfde enthousiasme en een ruimere delegatie aan de start zullen staan. Wordt over twee weken vervolgd…

Fotoverslag . . .

Proficiat aan de SBC-schoolploeg volleybal
Proficiat aan de SBC-schoolploeg volleybal Woensdag 25 oktober was een natte maar o zo belangrijke namiddag… Er stonden vier volleybalwedstrijden op het programma. De sfeer zat er onmiddellijk in. De eerste twee wedstrijden waren echte walk-overs. De tegenstanders konden geen antwoord bieden tegen de aanhoudende druk van de onzen. De derde wedstrijd beloofde een moeilijkere partij te worden. Het team van Don Bosco bestond uit reuzen met brede schouders en grote handen. Toch werden ze door onze jongens niet gevreesd. De eerste set werd knap gewonnen met 25-19. De volgende set verliep minder vlot. Individuele fouten zorgden ervoor dat we al vroeg op achterstand kwamen. De inzet bleef groot,maar we konden de achterstand niet meer ombuigen. De vierde wedstrijd bracht geen verandering meer in de totaaluitslag, maar werd toch knap gewonnen. De ontgoocheling was groot bij de spelers, en vooral bij de trainer Johan Martien, maar dat verminderde de sfeer in de terugrit niet. Er werd luidkeels gezongen. ... iedereen gaf het beste van zichzelf, toch is er nog een kans om door te gaan naar de volgende landelijke tornooien... (GJ.Audoore)